De capaciteit van vloerverwarming berekenen? Dat kan perfect. Er zijn uiteraard wel een aantal aspecten belangrijk: de inhoud van de ruimte, het warmteverlies en de opstarttijd van de vloerverwarming. Hoe je nu juist de capaciteit berekent a.d.h.v. deze drie factoren leg ik je in dit artikel graag uit.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Inhoud
Eenvoudige berekening
Je begint met een eenvoudige berekening om voor voldoende capaciteit te zorgen voor de ruimtes die je wil gaan verwarmen. Door de lengte van de desbetreffende ruimte te vermenigvuldigen met de breedte en daarna met de hoogte, weet je precies wat de inhoud in kubieke meters van de ruimte is.
Als je de uitkomst van deze som vermenigvuldigt met 70 watt, dan weet je daarna welke capaciteit de ruimte nodig heeft. Op deze manier kun je dus makkelijk de capaciteit van je vloerverwarming berekenen.
Hoe de Capaciteit van Vloerverwarming Berekenen?
- Bereken het aantal kubieke meter van iedere ruimte (Lengte * Breedte * Hoogte)
- Tel het totaal aantal kubieke meter op
- Vermenigvuldig dat totale aantal kubieke meter van alle ruimtes met 70 watt.
- Het aantal watt dat je uitkomt heb je minimaal nodig om de ruimtes met vloerverwarming te verwarmen

Warmteverlies
Bij het berekenen van de vloerverwarming moet je wel rekening houden met warmteverlies, omdat niet alle opgewekte warmte in de ruimte kan worden vastgehouden. Je hebt meer capaciteit aan vloerverwarming nodig, als er meer warmteverlies plaatsvindt in de ruimte die je wil verwarmen.
Zeker wanneer de vloerverwarming als hoofdbron van verwarming dient, moet je hier bij het berekenen op letten.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vloerverwarming heeft tijd nodig
Als je de capaciteit van je vloerverwarming gaat berekenen, dan is het belangrijk om te weten dat vloerverwarming even nodig heeft om op te warmen als hij is uitgezet. In ruimtes die je niet de hele dag door gebruikt, zoals bijvoorbeeld de badkamer, kan het daardoor aanvoelen alsof de vloerverwarming te weinig capaciteit heeft, maar dat hoeft niet zo te zijn. De vloerverwarming is dan nog aan het opwarmen.
Je kunt dit dus voorkomen door de vloerverwarming wat eerder aan te zetten, maar ook door te kiezen voor elektrische vloerverwarming met minder opwarmtijd dan vloerverwarming die werkt op warm water.
Of je kunt opteren om de vloerverwarming in de badkamer te gebruiken als bijverwarming (i.p.v. als hoofdverwarming). Dan kun je in de badkamer een extra gewone radiator voorzien wanneer de ruimte snel opgewarmd moet worden (als je je ’s ochtends voor het werken wil douchen). Denk bijvoorbeeld aan een extra handdoek radiator.

Expert vloerverwarming berekenen
Als je echt precies wil berekenen hoeveel capaciteit je vloerverwarming nodig heeft, dan kun je het beste de hulp van een expert inroepen en een warmtebehoefte berekening laten maken.
De expert neemt dan alle informatie over de ruimte en je woning mee in de berekening. Je kunt hierbij denken aan de isolatie van de muren en ramen, of de ligging van het gebouw.
Benieuwd naar een richtprijs voor vloerverwarming in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!