Er zijn meerdere manieren om vloerverwarming aan te leggen. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen een natbouw en droogbouw systeem. Het droogbouw systeem (ook wel droog systeem genoemd) heeft enkele specifieke voordelen. Jouw eigen situatie en voorkeur bepalen welk systeem het meest geschikt is.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
We leggen je precies uit wat droogbouw inhoudt, wat de voordelen van dit systeem zijn en in welke situaties het wordt toegepast. Zo kun je zelf bepalen of dit vloerverwarmingssysteem bij jouw situatie past.
Inhoud
Wat is een droogbouw vloerverwarming?
Bij een natbouw systeem liggen de verwarmingsleidingen van de vloer direct in een cementlaag. Ook andere “natte” afwerkingen zoals anhydriet zijn mogelijk. Bij een droog systeem komen de verwarmingsleidingen in speciale platen te liggen, bijvoorbeeld EPS platen of noppenplaten. De platen hebben een isolerende werking om warmteverlies tegen te gaan.
Door die isolerende werking is de verwarming zeer effectief. Bovendien hoeft er niet eerst een hele cementlaag opgewarmd te worden. De vloer zal daardoor sneller op de gewenste temperatuur zijn en is tot 20% energiezuiniger.
Het resultaat is een stabiele vloer, die een belasting tot wel 200kg/m² aan kan. De opbouwhoogte van het systeem verschilt nogal. In ieder geval is de hoogte veel minder dan bij natbouw, waar de vloer toch al gauw 5-10 cm of meer extra hoogte krijgt. Bij droogbouw is een opbouwhoogte van zo’n 20mm al mogelijk.
De voordelen van vloerverwarming droog systeem
Door de vloerverwarming met een droogbouw systeem aan te leggen, geniet je van een aantal voordelen:
- Minder gewicht, de onderliggende constructievloer wordt minder zwaar belast
- Makkelijk aan te leggen
- Vloer wordt sneller warm
- Minder opbouwhoogte
- Snel en makkelijk aangelegd, geen lange droogtijd
Wanneer kies je voor droogbouw vloerverwarming?
Natuurlijk hangt de keuze van je eigen voorkeur af, maar in sommige situaties is een droog systeem beter geschikt om vloerverwarming aan te leggen. Natbouw is dan niet mogelijk, of ongunstig. Vloerverwarming met droog systeem wordt vooral gebruikt bij:
- Renovatie van bestaande woningen
- Woningen met houten vloeren of een houten skelet
- Appartementen
- Beperkt beschikbare opbouwhoogte
Opbouw van een droogbouw systeem
Vloerverwarming die met een droog systeem wordt aangelegd wordt als volgt opgebouwd.
Eerst wordt er een isolerende onderlaag, bijvoorbeeld isolatiefolie- of platen gelegd. Het warmteverlies wordt hierdoor beperkt en het rendement vergroot. Ook wordt er randisolatie aangebracht. Dit werkt niet alleen isolerend, maar zorgt er tevens voor dat de vloer zonder problemen kan uitzetten en krimpen. Onder invloed van warmte zal een vloer namelijk altijd werken.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
De speciale platen worden gelegd. De verwarmingsleidingen worden op de gewenste afstand in de platen gelegd. Wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, komen de leidingen dichter bij elkaar te liggen. Zodat er genoeg capaciteit is om de hele ruimte te verwarmen en radiatoren overbodig zijn.
Het systeem wordt dan verder aangesloten, zodat de vloerverwarming werkt. Hier zijn onder andere een verdeler en pomp voor nodig.
Tot slot wordt er een smeervloer aangebracht met een speciale vulmassa. Als de smeervloer droog is, kan de vloer verder afgewerkt worden met de gewenste vloerbedekking. Na 24 uur is de vloer al belastbaar.
Bij sommige varianten, zoals de EPS platen, kunnen er ook speciale afwerkingsplaten worden aangebracht. Het systeem is dan echt droog en de vloerbedekking ligt (bijna) op het verwarmingssysteem zelf.
Hulp nodig?
Hulp nodig bij dit alles? Door onderstaand formulier kom je meteen in contact met vakmannen in je eigen regio. Zij maken graag helemaal gratis een offerte op maat voor je. Door bedrijven te vergelijken bespaar je snel tot 35%!