Wil je vloerverwarming aanleggen in je woning? Dan kun je kiezen om dit zelf te doen of om dit laten te doen. Ik verdiep me in dit artikel in de soorten vloerverwarming waaruit je kunt kiezen. Alsook geef ik je de werkwijze mee mocht je deze zelf willen plaatsen. Al raad ik iedereen aan om dit te laten doen, zodat je in de toekomst je vloer niet moet openbreken bij problemen.
Vloerverwarming aanleggen? Welke soorten bestaan er en wat is de werkwijze?

Ga je vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Ben je een beetje handig, dan kun je zelf aan de slag gaan. Als je dit handige stappenplan volgt, is zelf vloerverwarming aanleggen helemaal niet zo moeilijk.
Inhoud
Zelf vloerverwarming aanleggen
Of het moeilijk is om zelf de verwarming in de vloer te plaatsen, hangt af van je eigen ervaring en handigheid. Ook de ruimte speelt een rol. In een kleine ruimte, zoals een badkamer of keuken is het vaak eenvoudiger om het aanleggen van vloerverwarming zelf te doen dan in een grote ruimte, zoals de woonkamer of de slaapkamer.

Ga je zelf vloerverwarming plaatsen dan is er een verschil of je voor elektrische vloerverwarming kiest of voor een traditionele hydrovloerverwarming. De elektrische variant werkt uiteraard op stroom, de andere wordt aangesloten op de CV installatie en verwarmt met warm water. Beide systemen verschillen en ook de werkwijze is anders. Je vindt hier een stappenplan voor beide.
Elektrische vloerverwarming aanleggen
Elektrische vloerverwarming wordt veel gebruikt in kleine ruimtes. Dit type is zeer geschikt als je vloerverwarming in de badkamer aanleggen wil. Deze verwarming werkt onafhankelijk van de CV. Met een aparte thermostaat wordt de temperatuur zelf geregeld.
Een elektrisch verwarmde vloer kan prima als bijverwarming, maar ook als hoofdverwarming gebruikt worden. De warmtecapaciteit, het vermogen is bepalend. Ook moet er rekening gehouden worden met de afstand tussen de warmtedraden. Dit bedraagt 12 of 18 cm.
Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarming, zowel op netspanning (220V) als op laagspanning (28V). In dat laatste geval heb je ook een transformator nodig. Deze vloerverwarming bestaat uit dunne folie en is bedoeld als bijverwarming.
Werkwijze
Om de elektrische vloerverwarming te plaatsen, ga je als volgt te werk:
- Zorg dat er een geaard stopcontact aanwezig is om het systeem aan te sluiten. In een natte ruimte, zoals de badkamer, kan er eventueel een stopcontact buiten deze ruimte gebruikt worden.
- Bevestig de thermostaat op de gewenste plek aan de muur.
- Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is en verwijder oneffenheden. Het is mogelijk om de verwarming op de bestaande (tegel)vloer te plaatsen.
- Indien gewenst kun je isolatiefolie plaatsen door deze over de vloer uit te rollen. De aluminiumzijde komt altijd aan de bovenkant.
- Leg de verwarmingskabel vervolgens in lussen over de vloer heen (op de isolatiefolie). Zorg dat de uiteindes bij elkaar uitkomen bij de thermostaat.
- Plaats de sensor ook op de vloer.
- De kabel wordt met aluminiumtape eenvoudig op de vloer bevestigd.
- De beide uiteindes worden dan met de thermostaat verbonden.
- De matten worden dan op de isolatielaag gelegd en vastgezet met aluminiumtape.
- De vloer kan vervolgens worden afgewerkt, bijvoorbeeld met tegels.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Traditionele vloerverwarming aanleggen
Om een verwarming die de vloer door middel van warm water verwarmd aan te leggen, heb je de keuze uit verschillende opties. Je kunt voor nat- of droogbouw kiezen. Bij natbouw liggen de leidingen in een cementlaag, bij droogbouw in isolatieplaten.
Ook zijn er verschillende manieren om de vloerverwarming te plaatsen: met noppenplaten, draadmatten, met infrezen of tackerplaten. De precieze uitvoering verschil natuurlijk wel iets, maar de basis blijft toch steeds hetzelfde. Je krijgt hier een algemene beschrijving, maar eerst noemen we wat aandachtspunten waar je op moet letten.
Legpatroon van de verwarmingsbuizen
Om de buizen over de hele ruimte te leggen kun je een slakkenhuis patroon of een meander patroon gebruiken.

Een slakkenhuispatroon is in de meeste gevallen ideaal. De warmte wordt dan optimaal verdeeld over het hele vloeroppervlak. De vloer wordt gelijkmatig warm. Het kan handig zijn om het slakkenhuis patroon eerst uit te tekenen. Dan is makkelijker om het te leggen en bovendien kun je zo vooraf precies berekenen hoeveel meter buis je nodig hebt.
In sommige gevallen wordt er toch voor een meander patroon gekozen. Als er een koude kant is, is er aan één kant meer warmte nodig. Een nadeel van dit patroon is dat de vloer dan aan één kant koud blijft.
Afstand tussen de buizen
De vloerverwarming kan als hoofdverwarming gebruikt worden, maar ook in combinatie met radiatoren als bijverwarming. Afhankelijk van hoe je de verwarming in de vloer gaat gebruiken, bepaal je de afstand tussen de verwarmingsbuizen.
Deze afstand wordt gemeten van hart tot hart, vanuit het midden van de buizen. De afstand bedraagt 10, 15 of 20cm. Voor hoofdverwarming wordt meestal 10 cm aangehouden, maar nooit minder.
Als de buizen dichter bij elkaar liggen, is de verwarmingscapaciteit groter. Er wordt meer warmte per m² afgegeven. De vloer wordt hierdoor sneller warm en de temperatuur van het water hoeft minder hoog te zijn.
Overigens moeten de buizen ook de juiste diameter hebben. Door te dikke buizen stroomt meer water in korte tijd, wat tot hogere verbruikskosten leidt. Te dunne buizen zorgen er voor dat het veel langer duurt eer de vloer warm wordt.

Isolatie
Het is aan te raden om de vloer eerst te isoleren. Zonder goede isolatie zal de warmte zich in alle richtingen verspreiden, naar boven en naar onder. Er gaat dan veel warmte verloren. Door een isolatielaag aan de onderkant kan de warmte alleen omhoog, naar de vloer. Het rendement wordt dan veel hoger en je bespaart op de stookkosten.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Werkwijze
Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Hier volgt een stappenplan voor het aanleggen van de vloerverwarming:
- Begin met het aanbrengen van randisolatie aan de zijkanten. Dit doe je om scheuren in de dekvloer te voorkomen. De vloer kan zonder problemen uitzetten en krimpen door temperatuursverschillen.
- Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en helemaal droog is.
- Plaats dan de isolatieplaten. Deze moeten goed tegen elkaar gelegd worden, zodat ze mooi aansluiten, zonder hoogteverschillen. De geïsoleerde vloer moet egaal zijn.
- De verdeler wordt stevig aan de muur bevestigd. Door de verdeler in combinatie met een pomp op de muur te monteren, wordt geluidsoverlast door trillingen voorkomen. De muur moet minimaal 200kg/m² zwaar zijn.
- Vervolgens wordt de pomp aangesloten op de verdeler.
- De draadmatten of noppenplaten worden netjes gelegd. Kies je voor ingefreesde vloerverwarming worden sleuven uit de betonvloer gefreesd.
- Nu kan de eerste groep aangelegd worden. Per groep kan er maximaal 100m verwarmingsbuis worden aangesloten aan de verdeler, om drukverlies te voorkomen. Er kunnen dus meerdere groepen op de verdeler moeten worden aangesloten, afhankelijk van de grootte van de ruimte.
- Begin ongeveer 10 cm van de rand af met het leggen van de buizen. Leg het slakkenhuispatroon, zoals dat eventueel van te voren uitgetekend is. Zorg ervoor dat de buizen niet knikken of beschadigen.
- Bevestig de buizen om de 50cm aan het frame. Gebruik je noppenplaten dan kun je de buis eenvoudig tussen de noppen klemmen.
- Na het leggen worden de slangen aangesloten op de verdeler. Het onderste deel is de aanvoer en het bovenste deel de afvoer.
- Het is belangrijk om het verwarmingssysteem uitgebreid te testen. Het beste is om het systeem onder druk van 3 bar te testen, met een compressor. Eventuele lekkages kunnen zo tijdig worden opgespoord. Later zorgen lekkages voor enorme problemen.
- Dan kan de smeervloer van cement of speciaal vulmiddel worden aangebracht.
- Als de smeervloer uitgehard is, kan de vloerbedekking worden gelegd. Je kunt kiezen uit diverse materialen die geschikt zijn voor vloerverwarming.
Naast traditionele vloerverwarming bestaat er ook infrarood vloerverwarming.
Vloerverwarming laten aanleggen
Wil je je vloerverwarming aanleggen liever door een erkend bedrijf laten gebeuren? Misschien ben je niet zo handig, heb je geen tijd of is het fysiek te zwaar voor je. In dat geval kun je er voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf te laten komen. Zij hebben veel ervaring met het aanleggen van vloerverwarming.

Vloerverwarming aanleggen met een vakman komt dan wel iets duurder uit, want behalve de aanschaf van het systeem betaal je ook voor het installeren. Hoe hoog de kosten zullen zijn hangt af van hoe groot de ruimte is, hoe lang de werkzaamheden duren en het berekende uurloon. Ook kunnen er extra kosten bijkomen, zoals voorrijkosten.
Hoewel je meer betaalt, heb je minder zorgen. Je kunt er zeker van zijn dat je nieuwe vloerverwarming snel en goed aangelegd wordt. Zelf heb je nergens omkijken naar en bovendien krijg je in de meeste gevallen garantie.
Benieuwd naar een richtprijs voor vloerverwarming in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!