Als je vloerverwarming in je huis wil laten aanleggen dan heb je de keuze uit twee soorten verdelers: de open en gesloten verdeler, waarbij de open verdeler werkt met een ingebouwde pomp en de gesloten verdeler zonder. Het is dus mogelijk om vloerverwarming zonder pomp te kiezen. Het kan zelfs voordeliger uitpakken, omdat de kosten van een verdeler zonder pomp lager zijn en je de investeringskosten van je vloerverwarming dus sneller hebt terugverdiend.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Inhoud
Vloerverwarming verdeler zonder pomp
Als je kiest voor een vloerverwarming verdeler zonder ingebouwde pomp, dan is het meestal zo dat er gebruik wordt gemaakt van een speciale warmtepomp. Die pomp warmt het water stap voor stap op tot een temperatuur van maximaal 45 graden, hij doet dat op een energiezuinige manier. Het opwarmen is nodig, omdat een vloerverwarming verdeler zonder ingebouwde pomp zelf koud en warm water niet kan mengen en hierdoor het water niet kan opwarmen.

Nadelen
Als je kiest voor een vloerverwarming verdeler zonder pomp, dan moet je wel rekening houden met een aantal nadelen:
- Een verdeler met pomp is energiezuiniger dan een verdeler zonder pomp, je zult dus de investering van een verdeler zonder pomp eerder terugverdienen, maar op de lange termijn is de verdeler met pomp goedkoper.
- Een verdeler zonder pomp is niet geschikt voor elk type woning. Als je ruimtes met heel verschillende afmetingen wil verwarmen, of als je de mate van verwarming per ruimte wil laten verschillen, kan het zijn dat je wel een pomp nodig hebt.
- Een verdeler zonder pomp is niet geschikt voor elk type ketel. Bij een gasketel bijvoorbeeld, heb je een pomp nodig om ervoor te zorgen dat de gemiddelde temperatuur niet hoger wordt dan de gewenste 45 graden. Gasketels zorgen namelijk voor veel hogere temperaturen en door water te mengen kan deze naar beneden worden gebracht.
Expert raadplegen
Als je overweegt om een vloerverwarming verdeler zonder pomp te gebruiken, raadpleeg dan eerst even een expert, die kan je namelijk vertellen wat de beste optie is voor je woning en wat de belangrijkste dingen zijn om rekening mee te houden bij het plaatsen. Daarnaast kan een expert de aanschafkosten en het energieverbruik voor je berekenen.
Koeling met vloerverwarming
In de winter zorgt je vloerverwarming ervoor dat je huis gelijkmatig wordt opgewarmd, zonder dat er een onaangename warmte ontstaat. Dit is het voordeel van vloerverwarming boven verwarming met radiatoren. Er is echter nog een voordeel, want wat veel mensen niet weten is dat je met je vloerverwarming het huis ook kunt koelen als het heel warm weer is, waardoor je huis wel vijf tot acht graden koeler wordt. Je hebt dan geen airconditioning of ventilatoren meer nodig.

Aandachtspunten
Hieronder wordt beschreven waar je op moet letten als je de vloerverwarming gebruikt om de ruimte te koelen tijdens de zomermaanden. Zo is het belangrijk dat je de temperatuur niet te laag zet, of te sterk laat schommelen. Ook moet je rekening houden met het energieverbruik tijdens het koelen met vloerverwarming.
Vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Temperatuur bij koelen met vloerverwarming
Tijdens de zomer kun je de vloerverwarming beter niet uitzetten, maar terugschakelen naar een lagere temperatuur. Je kunt op deze manier zorgen voor een natuurlijke manier van koelen in je huis, door gebruik te maken van je vloerverwarming. Let erop dat je de temperatuur niet lager zet dan zestien graden, want bij lagere temperaturen is het niet fijn meer om over de vloer te lopen en kan er zelfs condensatievorming ontstaan, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Gezond klimaat
Als je met de vloerverwarming gaat koelen, moet je er verder op letten dat je dat gelijkmatig doet. Te sterke temperatuurschommelingen zijn namelijk slecht voor je gezondheid. Ze zorgen ervoor dat je huis te droog, of juist te vochtig wordt. Laat de temperatuur dus gelijkmatig dalen, als je je huis wil koelen met vloerverwarming.
Energieverbruik bij koelen met vloerverwarming
Waar je verder op moet letten, is dat ook bij het koelen energie wordt verbruikt. Je maakt dan wel gebruik van koud water, maar als je dit door het systeem pompt, is daar natuurlijk ook energie voor nodig, al zal dit wel minder zijn dan wanneer je gebruik maakt van airconditioning of ventilatoren.

Extra voordeel
Als je gaat koelen met vloerverwarming dan zorgt dat voor een aangenamere temperatuur in huis tijdens de zomermaanden, maar er nog een extra voordeel. De ondergrond van je huis wordt namelijk opgewarmd tijdens de zomermaanden als je bezig bent met koelen, hierdoor kost het je veel minder energie om de ondergrond op te warmen als de winter weer in aantocht is. Uiteindelijk zal het gebruik in de zomer je dus niet zoveel extra energie kosten.
Advies vragen
Koelen met vloerverwarming kan je dus voordelen opleveren, maar er zijn ook aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Naast bovengenoemde aspecten, is het zo dat je niet elke vloerverwarming op dezelfde manier kunt koelen. Om er zeker van te zijn dat je op een goede manier verkoeling aanbrengt in je huis is het raadzaam om advies in te winnen bij een expert, zoals je installateur. Dan weet je zeker dat je de vloerverwarming op een goede manier gebruikt om te koelen en kun je ook tijdens de zomermaanden genieten van een heerlijk leefklimaat in je huis.